ARKIAcoustics
פיקוח אקוסטי
נתן – יועץ אקוסטיקה
ARKIAcoustics בהנהלת נתן מלחי מספקת שירותי פיקוח אקוסטי לאירועי חוץ ומופעים.
מטרת הפיקוח האקוסטי הוא מניעת מפגעי רעש מאירועים והתכנסויות, העלולים לגרום למטרדי רעש לתושבים הסמוכים למקום האירוע.
לרוב, קיימת דרישה של רשויות האכיפה (משטרה), הרשות המקומית והיחידה לאיכות הסביבה, לבצע בדיקה ע"י יועץ אקוסטיקה כתנאי לאישור האירוע.
⇐ בבדיקה שעורך האקוסטיקאי, מונפק דו"ח מקדמי המאפיין את עוצמת מפלסי הרעש מהאירוע לעבר מבנים מקבלי רעש הפוטנציאלים לקליטת הרעש הנובע מהאירוע.
המיקוד ברעש הנובע מהאירוע הוא בעיקר ממערכת השמע, ההתייחסות למטרד רעש כוללת מוזיקה, קולות אדם (צעקות-שירה-מחיאות כפיים), מערכות מכניות ואלקטרו מכניות המותקנות במתחם האירוע ורעש מכלי רכב השייכים לאירוע, פריקה וטעינה של ציוד וכדו'.
בדו"ח האקוסטי המקדמי בוחנים את כל מקורות הרעש, מאפיינים אותם ואת עוצמתם, ומחשבים את התפשטותם במרחב האקוסטי עד למקבלי הרעש – המבנים קרובים ביותר.
ההתייחסות לעוצמת מפלסי הרעש היא ביחס לחוק והתקנות למניעת מפגעים (רעש חזק ובלתי סביר) ולשעות הפעילות יום/לילה/שעות אסורות.
⇐ לאחר הנפקת הדו"ח המקדמי ואישור הרשויות, יש לבצע פיקוח אקוסטי – נוכחות של האקוסטיקאי בכל זמן האירוע המבצע בדיקות של מפלסי הרעש בסביבת מקבלי הרעש הקרובים הנחשבים לרצפטור הרגיש ביותר.
תפקידו של האקוסטיקאי הוא לבדוק לפני תחילת האירוע את מפלס לחץ הקול המרבי שיתקיים באירוע. לאחר בדיקה יסודית המוכיחה שרמת הרעש לא חורגת מהמותר ואינה גורמת למטרדים, נקבע מפלס לחץ הקול המרבי באירוע, וכיול מערכת להגבלת העוצמה ע"י פיקוח ו/או מכשיר אלקטרוני המיועד לכך.
ישנם מקרים שהאקוסטיקאי חייב להתערב ולייעץ להצבתה הנכונה של מערכת הסאונד, המפרט הטכני שלה (סוגים וכמויות), הגדרת כיוון וכיול אקוסטי, כל זאת כדי לאפשר את תקינותו של האירוע למען המבלים ולמניעת מטרדי רעש לתושבים בסביבת האירוע.
⇐ במקרים של תלונות רעש מהתושבים – מקבלי הרעש, ישנו קשר ישיר בין האקוסטיקאי הנוכח באירוע לאחראים על האכיפה, קצין המשטרה / מארגני האירוע / האחראי הטכני, במקרה כזה תתבקש הנמכה של מפלס הרעש עד לרף המותר והמחייב בתוך מבנים מקבלי רעש.
הקריטריונים לרעש המתבקשים מאירועי מוזיקה:
עמידה בתקנות למניעת מפגעים (רעש בלתי סביר) התש"ן 1990
♦ באירוע שנמשך מעל ל – 9 שעות ביום במצטבר מהשעה 6.00 – 22.00, הרף המקסימלי המותר בתוך בית מגורים עם חלון/דלת פתוחים הוא 50dB(A)Leq.
♦ באירוע שנמשך בין – 3 שעות ל – 9 שעות ביום במצטבר מהשעה 6.00 – 22.00, הרף המקסימלי המותר בתוך בית מגורים עם חלון/דלת פתוחים הוא 55dB(A)Leq.
♦ באירוע שנמשך בין שעה ל – 3 שעות ביום במצטבר מהשעה 6.00 – 22.00, הרף המקסימלי המותר בתוך בית מגורים עם חלון/דלת פתוחים הוא 60dB(A)Leq.
לציין שמדובר על כל סוגי הרעשים הזולגים מהאירוע המוגדרים כרעש בלתי סביר, במצטבר לכל שעות היום.
♦ שעות הלילה המוגדרות בתקנות רעש בלתי סביר הן מהשעה 22.01 – 05.59, בזמן הלילה אין לחרוג יותר מ – 40dB(A)Leq למשך זמן מעל ל – 30 דקות במצטבר לכל שעות הלילה במבנה מגורים.
עמידה בתקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש) התשנ"ג 1992
♦ בתקנות אלה ישנו איסור להפעיל מערכות שמע, להשתמש בכלי נגינה ולהקים קולות אדם בעוצמה שתשמע מחוץ לרשות היחיד של גורם מקור הרעש לעבר בתי מגורים.
♦ השעות האסורות הן מהשעה 23.00 – 7.00 ומהשעה 14.00 – 16.00.
♦ בסופי שבוע וחגים עד השעה 24.00.
♦ ישנם מועדים מסוימים המופיעים בתקנה בהם מותר להפעיל את האיסורים הנ"ל בשעות הלילה, בהתאם למפלסי הרעש המוגדרים כרעש בלתי סביר בשעות הלילה (עד 40 דציבל במבנה מגורים).
♦ עוצמת מפלסי הרעש המוגדרת בשעות האסורות נקבעת במדד הסובייקטיבי של האדם הקולט את הרעש בביתו (שלא ישמע כלל לאוזן האדם) ולא ע"י הגדרת עוצמה אובייקטיבית (דציבלים).
עמידה בבחוק למניעת מפגעים (מניעת רעש – סעיף 2) התשכ"א 1961
♦ חוק זה הוא היסוד למניעת מטרדי רעש ומתייחס לרעש במדד הסובייקטיבי שחווה המוטרד.
♦ המשרד להגנת הסביבה הציג פרשנות הקובעת שמפלס רעש החורג ב 5dB(A) מעל לרעש הרקע הוא מובחן לאוזן האנושית ועלול להוות מטרד לשומע אותו.
♦ בחוק זה אין הגדרת זמנים, מפלסי רעש מדידים ומשך זמן.
⇐ תחום זה הוא בעל אחריות רבה ויועץ האקוסטיקה הוא הגורם המקצועי למניעת מטרדי הרעש והפרה של החוק והתקנות למניעת מפגעים.
השילוב של הידע והניסיון בתחום הסאונד והאקוסטיקה, מקנים לי את האפשרות לטפל בגורמי הרעש, בצורה המיטבית ביותר.
"זה נהנה וזה לא חסר"
ברבות השנים רכשתי את ניסיוני גם ע"י לימוד והתנסות טכנית בשטח, בידע לפתרונות באמצעים אקוסטיים וטכנולוגיים, אבחון התפשטות הקול המרחב האקוסטי.
ביצענו פרוייקטים רבים, מגוונים ומאתגרים בתחום זה.
⇐ אני ממליץ לא להקל ראש באירועים העלולים להוות מפגעי רעש ולמנוע את הפרת החוק והתקנות למניעת מפגעים העלולים להסתיים בתביעות משפטיות.